Posted by: ameersyuhada | November 8, 2007

Sharing is Caring

Try listen to Surah as-Syu’ara (26) by Mishary. Not the radio-friendly version but the ramadhan version. Full of stories and emotions. The prophets mentioned are Musa, Ibrahim with detailed incidents and Nuh, Hud, Saleh,Lut, Syuaib with the same messages.

The prophets answered the same thing to the unbelievers:

Ala tattaqun (Mengapa kamu tidak bertaqwa?)

Inni lakum rasulun amin (Sesungguhnya aku adalah seorang rasul kepercayaan (yang diutus) kepadamu)

Fattaqullaha wa athi’un (maka bertakwalah kepada Allah dan taatlah kepadaku.)

Wa ma as’alukum alaihi min ajrin. In ajria  illa ala rabbil alamin.(Dan aku sekali-kali tidak minta upah kepadamu atas ajakan itu, upahku tidak lain hanyalah dari Tuhan semesta alam)

Another verse….so true.

Faiza bathastum…bathastum jabbarin… (Jika kamu menyiksa, kamu menyiksa dengan kejam dan bengis)

Another Surah is Surah Ibrahim. I have talked about it in my second year (2004). Three qaris cried while reading the same verses in Surah Ibrahim.

Dan sesungguhnya mereka telah membuat makar yang besar padahal di sisi Allah-lah (balasan) makar mereka itu. Dan sesungguhnya makar mereka itu (amat besar) sehingga gunung-gunung dapat lenyap karenanya. Karena itu janganlah sekali-kali kamu mengira Allah akan menyalahi janji-Nya kepada rasul-rasul-Nya; sesungguhnya Allah Maha Perkasa, lagi mempunyai pembalasan. Yaitu) pada hari (ketika) bumi diganti dengan bumi yang lain dan (demikian pula) langit, dan meraka semuanya (di padang Mahsyar) berkumpul menghadap ke hadirat Allah yang Maha Esa lagi Maha Perkasa. Dan kamu akan melihat orang-orang yang berdosa pada hari itu diikat bersama-sama dengan belenggu. Pakaian mereka adalah dari cairan aspal (minyak tar) dan muka mereka ditutup oleh api neraka, agar Allah memberi pembalasan kepada tiap-tiap orang terhadap apa yang ia usahakan. Sesungguhnya Allah Maha cepat hisab-Nya. (48-51)

Hasbunallahu wa nikmal wakil.

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: