Posted by: ameersyuhada | November 15, 2007

Walking Days

For the past three days, it was hectic. I am too tired now to scribe something but i want to. Public transport is just unreliable but sadly, i have to depend on it. Waste money from their “accidentally miscalculated fare”, made my journey everywhere too costly. I was charged on a metro bus for 90 cents for 1km ride. Allah! On my way back i was charged 70 cents for 500 meters ride. Allahu akbar! Fortunately, i didnt take the taxi which would charge me RM10 for that 500 meter ride. ” Jem la bang”, he said, referring to his way back to the station.

I went to JPJ office today to convert my license. I was told to bring the ID and license copies and 1 photo of mine. Honestly, this was my forth time going to JPJ office after several attempts to get my license.

First attempt.

“Sori la dik. Sini tak boleh buat lesen ni. Adik kena pergi headquarter Kuantan (yang jauhnya 80km dan naik bas buruk tambang rm10 about 2jam. pastu amek teksi 15 ringgit..kirelah pergi balik dalam 50 ringgit belanje) je yg boleh buat.”

Second attempt. (Kuantan)

“Eyh pelik lesen adik ni.” seraya pergi ke Pengarah Tinggi JPJ.

Pengarah panggil saya.”Adik, sini tak convert lesen P, kite convert lesen P yang lebih 2 tahun kpd full lesen or full lesen kepada full lesen.”

2.5 years later.

Third attempt. (Wangsa Maju)

“Oh adik, lesen ni xde issue date la. Kami tak boleh beri lesen cani.”

Saya:”Akak, lesen tu kan ke ade expire date, P license kan ke valid 3 tahun, so kire je la backward. Dah 2.5 tahun dah lesen tu.”

“Tp lesen ni xde issue date”

Saya: “Memang la die takde issue date sebab budak kecik pun pandai kire dari expiry date tue kak. Saya umur 23 skrg tahun 2007 akak takleh kire ke bile saya lahir.”

“Tp lesen ni xde issue date”

Saya:” Masya Allah, akak ni kenapa?

“Tp lesen ni xde issue date. Adik kena pergi embassy Australia minta pengesahan (YA Allah Ya Rabbi akak ni) pastu baru datang balik.

Saya:”Mana ada kate nak kena surat pun. Dalam regulations pun tak cakap nak tau issue date la. Ini lagi mintak surat dari embassy pulak.”

Forth attempt. (Padang Jawa)

“Eyh adik salah kaunter”

Saya: “Eyh. akak yg panggil nombor ni.”

“Orang yg bg nombor tu silap. Pergi amek nombor baru.” (Ya Allah, sabar)

Nombor dipanggil. Kakak yg sama.

“Nak convert license eyh. Hmm..sebab lesen adik P so dpt P jugalah.”

Saya:” Bukan kate semua leh convert ke full license ker. 5 org kawan saya semua dpt full. Pengarah JPJ kuantan pun cakap camtu after lebih 2 tahun.”

“Hmm, tp boleh convert P jer. Australia senang dik. Adik tayah bawak surat kedutaan pun dgn surat2 lain tu. (Pulak dah!)

Saya: ” Saya dah pergi byk JPJ office. Semua kata lain2. Apahal ni.”

“Dah try Putrajaya?..(Ya Allah, akak ni ingat saya ni kerja melawat pejabat JPJ ker, dah la byk kali problem, boleh suggest pegi sana sini.)

Saya:” Belum lg. Tgk la dulu lepas ni kalau akak x buat hal.”

Saya: ” Bg la kak apa2 yg akak boleh bagi. Saya dah letih nak fikir.”~end~

Have i told you how did i get to Pdg Jawa’s JPJ?

I took KTM to Pdg Jawa from Sg Buloh. At pdg jawa’s stsn, there was no cab. I walked while it was raining to that JPJ’s office, nearly 1km. Wet and emotional, i got that kind of service. I have to walk back to the KTM.

Allahu Akbar. I am truly tired. That was a piece of experiences. There are many more.

Truly, in life we face many situations like this. I support Bersih to bersihkan segala pejabat kerajaan ke arah kualiti service.


Responses

  1. ya allah. mmg satu ujian dari Allah utk hamba2 yand disayangiNya🙂

  2. mmg menyabarkan..

  3. kesian. boleh bayang camne perasaan dan keletihan, tambahan pula di tengah2 panas: panas matahari dan jg panas mata (dgn maksiat kanan kiri)

  4. negaraku
    tanah tumpahnya peluhku
    rakyat hidup susah dan payah
    rahmat bahagia Allah kurniakan
    kepada orang sabar dan beriman

  5. masya Allah.. may Allah always be with those who are patient and thankful to Him. Amin.

  6. Ya Allah..yang membaca ni pun terasa ke’tension’an nyer..
    sungguh menguji kesabaran..
    malaysia..oh..malaysia..

  7. alhamdulillah, tanda pengiktirafan dari Allah yang anda mmg seorang yg penyabar.. kalau org lain (termasuk saya), mungkin dah selesai sedari lawatan pertama.

    semoga jpj (dan jabatan2 lain) tidak terus berbangga dan berkobar-kobar menjadi medium menyampaikan pengiktirafan itu.

    p/s: saya ada cerita dgn jabatan yg jaga hal ehwal kursus dan daftar..

  8. firstly,kena sabar n kena ingat bukan setiap masa kita diuji,pd masa yg sama org lainpun diuji,ragam dan kerenah tu biasa…bkn dngn jpj je

  9. hanya mereka yg melaluinya sahaja yg betul2 merasai kebengangan dan kesakit-hatian…sokong komen hanan, org yg membace pon terase same…**kagum dgn tahap kesabaran dan boleh bayangkan mcmane muka saudara time tu~!….


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: